Coaching

„You cannot solve a problem with the same mind that created it.“

(“Ne možeš riješiti problem istim načinom razmišljanja koji ga je i stvorio.”)

Albert Einstein

Što je coaching?

Coaching je podrška osobi da kroz bolji fokus na vlastite sposobnosti i kvalitete (resurse) dođe do (za nju) najboljeg rješenja u danom trenutku.

Coach ne podučava, ne savjetuje i općenito govoreći nije stručnjak u području koje je fokus interesa njegovog klijenta. Tko može bolje znati kako da živimo svoj život i u njemu djelujemo od nas samih? Ono što tu, međutim, može biti problem (ili izazov, ovisi kako na to gledamo) jest da u toj bujici svega što zovemo život ponekad možemo izgubiti fokus ili jednostavno ne biti svjesni potencijala i resursa kojima raspolažemo. Dobar coach je upravo toga svjestan – klijent je jedini stručnjak za svoj život, a zadatak coacha je da ga u tome podrži na način da ga reflektira (omogućujući mu tako da bolje sagledava sam sebe i tako lakše krene u željenom smjeru), katalizira njegove procese (kroz osvještavanje ograničenja i/ili kroz osvještavanje potencijala), te ga općenito podržava u razjašnjavanju njegovih ideja, postavljanju ciljeva i definiranju koraka kojima će klijent do njih doći. Dakle, da ga podrži da u sebi otkrije potencijale i resurse kojih možda nije niti svjestan, a koji će značiti onu bitnu razliku u odnosu na način kako je do sada funkcionirao i time donijeti pozitivnu promjenu u područjima od njegovog interesa.

Coach to čini kroz razgovor da putem specifičnih pitanja potakne promjene u klijentu, njegovom unutarnjem doživljaju sebe i svijeta oko sebe, jedinstvenom i svojstvenom samo njemu. To može dovesti (i u praksi često i dovodi) do toga da je ono što coachu možda i ne mora biti logično i/ili smisleno, klijentu upravo savršeno logično i smisleno i samim time proizvodi brojne pozitivne učinke u njegovom životu, poslu itd. Da bi to mogao postići te mu doista biti kvalitetna podrška, jedna od osnovnih zadaća coacha je, dakle, da u radu s klijentom bude maksimalno otvoren za njegovu sliku svijeta kakva god ona bila jer se jedino tako može ostvariti svrha coachinga – podrška klijentu da kroz bolji fokus na vlastite sposobnosti i kvalitete (resurse) dođe do (za njega) najboljeg rješenja u danom trenutku.

Kako izgleda coaching?

Coaching se u pravilu odvija kao individualni rad (jedan na jedan) ili pak kao rad s grupama odnosno timovima, u kojem slučaju će to, u pravilu, onda biti manje grupe odnosno timovi. S obzirom da su mu glavni alat u radu pitanja, coach na susretu u pravilu više sluša nego što govori pri čemu su za uspješan rad presudni aktivno sudjelovanje i suradnja klijenta.

Zašto coaching i u kojim područjima ga možemo primjenjivati?

Kretanja i tendencije u modernom životu u puno su slučajeva takvi da pred mnoge postavljaju zahtjeve koji počesto predstavljaju ne samo izazove već ponekad i prave testove njihove mentalne pa i fizičke izdržljivosti, a što u konačnici može imati značajan učinak ne samo na osobnoj razini (osobna učinkovitost, utjecaj na sposobnost vođenja i/ili obavljanja poslova, sveukupno zadovoljstvo životom, poslom, odnosima…) već i na cjelokupno okruženje. Pandemija i prirodne katastrofe (potresi) kojima smo zadnje vrijeme svjedočili samo su to dodatno potencirali.

U takvim okolnostima coaching se kao ne-direktivan način podrške klijentu da samostalno dođe do rješenja, dokazao kao jedan od idealnih alata koji dovode do brojnih pozitivnih rezultata kao što su povjerenje u sebe, svoju snagu i sposobnosti, ljude i život općenito, vješto upravljanje, donošenje odluka odnosno vođenje ljudi i procesa, sveobuhvatno razumijevanje i prihvaćanje ili barem nošenje s okolnostima koje nisu u domeni naše kontrole, a što nam sve olakšava da se s takvim modernim izazovima uspješno nosimo.

Slično kako je to u svom velikom djelu „The Inner Game of Tennis“ 1974. godine objasnio Timothy Gallwey, kako bismo pobijedili vanjskog protivnika, prvo moramo upoznati, shvatiti pa onda možda i pobijediti onog unutarnjeg – same sebe. Taj je dio počesto i tvrđi orah od onog prvog, no na tom putu sada imamo sjajnog saveznika. Coacha i coaching.

Kako ćete ih iskoristiti?