Autogeni trening

„Mens sana in corpore sano“ („Zdrav duh u zdravom tijelu“)

Juvenal

Što je autogeni trening?

Autogeni trening je jedna od na zapadu najraširenijih, znanstveno dokazanih metoda opuštanja (relaksacije) koju je tridesetih godina prošlog stoljeća koncipirao njemački liječnik Johannes Heinrich Schultz. Redovitim prakticiranjem ove metode dovodimo se u stanje duboke opuštenosti na fizičkoj i psihičkoj razini, a što dovodi do postupnog ublažavanja posljedica stresa i povećavanja opće otpornosti na stres, a time i do čitavog niza povoljnih učinaka za naše psihičko i fizičko zdravlje. Osim ovih općih pozitivnih učinaka na zdravlje svakog čovjeka, autogeni trening kao znanstveno dokazana metoda, bilježi vrlo povoljne učinke i na čitav niz psihosomatskih smetnji (kao što su glavobolje i migrene, razni oblici fizičke boli koja nema očitog fizikalnog uzroka, poteškoće s koncentracijom ili spavanjem itd.) pa čak i težih stanja, a kojima svima u podlozi najčešće nalazimo neku vrstu anksioznosti.

Kako to činimo i kako djeluje?

Autogeni trening prakticiramo vrlo jednostavno, ponavljanjem određenih autosugestivnih formula pomoću kojih ulazimo u tzv. autogeno stanje, ugodno stanje potpune budnosti u kojem se, međutim, događaju promjene kod kojih tijelo postaje opušteno, slično kao pri spavanju.

Autogeno stanje djeluje anksiolitički tj. to je stanje u kojem dolazi do „otapanja“ stresa u čijoj podlozi se redovito nalazi određena vrsta straha kao prirodne reakcije na nešto što percipiramo kao opasnost (za zdravlje, egzistenciju, posao, bližnje…).

Redovitim prakticiranjem autogenog treninga, osim subjektivnog doživljaja pozitivnih učinaka, dokazano nastaju i objektivni fiziološki pokazatelji koji potvrđuju kako fizičke i psihičke pojave koje nastaju u autogenom stanju predstavljaju suprotan pol fizičkih i psihičkih pojava koje se javljaju kod straha odnosno stresa uzrokovanog strahom. S obzirom na to, službena znanost danas sve više prepoznaje vrlo usku povezanost tijela i duha jer navedeni pokazatelji nedvojbeno ukazuju kako se briga za duh beziznimno pozitivno reflektira i na samo tijelo (pri čemu, dakako, vrijedi i obrnuto).

Zašto autogeni trening?

Kako je već spomenuto, autogeni trening jedna je od najraširenijih metoda opuštanja koja na zapadu živi te se uspješno primjenjuje već gotovo cijelo stoljeće. Izazovi koji su njezinog tvorca dr. Schultza potakli da se uopće pozabavi tom temom do današnjeg su dana za prosječnog čovjeka višestruko porasli. Unutarnji pritisci i opasnosti za psihičku ravnotežu koje je po svojoj prirodi nosio užurban moderan način života u zadnje su vrijeme dodatno višestruko povećani izvanrednim vanjskim opasnostima (potresi, pandemija…) odnosno njihovim doživljajem, a kojih smo zadnje vrijeme zajedno svjedoci. Sve to dovelo je u pitanje ne samo našu dosadašnju opću kvalitetu življenja nego u mnogim slučajevima i sposobnost normalnog funkcioniranja uopće.

Anksiolitičko djelovanje redovitog autogenog treninga s dokazanim fiziološkim i psihološkim povoljnim učincima za cjelokupno ljudsko zdravlje odličan je alat kako za vraćanje poremećene ravnoteže tako i za prevenciju zdravlja i njezino unaprjeđenje.

Prednosti autogenog treninga

Znanstveno dokazani pozitivni učinci autogenog treninga su brojni:

Za uspjeh treninga vrlo je važno da ga provodimo redovito pri čemu su njegovi učinci (kao i kod gotovo svake vrste ovakvog rada) vrlo individualne prirode te se, sukladno tome, pokazuju nakon jednog ili pak nekoliko tjedana.

U svakom slučaju, kroz kratko vrijeme ćemo svjedočiti punom stoljeću njegove uspješne primjene. Zašto si ne priuštiti njegove blagodati već danas?